Arsenaalsite Gent
Natan Van Loon
Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024
ontwerp
promotor
Maarten Van Acker
De voormalige rolbrug kan worden uitgediept en zo fungeren als habitat voor verschillende diersoorten, als verkoelend element en als waterbuffer.
Langs de debiteerwerf loopt een levendige boulevard met ruime plantvakken die dienen als wateropvang voor het regenwater dat op de debiteerwerf valt, terwijl de grote bomen de boulevard van schaduw voorzien.
Langs de spoorlijn komt een stadsbos dat fungeert als geluidsbuffer en tegelijkertijd een belangrijke habitat biedt waar natuurontwikkeling centraal staat.
De voormalige houtloods kan worden behouden als schuilplaats waar mensen beschutting kunnen vinden bij verschillende weersomstandigheden.
Arsenaalsite Gent
In het licht van de groeiende urgentie van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies is het van cruciaal belang om onze leefomgeving veerkrachtiger in te richten. Dit geldt met name voor stedelijke gebieden, waar deze uitdagingen nog acuter zijn en waar het verzoenen van klimaatadaptatie met ruimtelijke behoeften een complexe opgave vormt. Deze thesis richt zich op praktijkgericht onderzoek naar oplossingen om steden klimaatrobuuster te maken en tegelijkertijd biodiversiteit te integreren.
Specifiek concentreert het onderzoek zich op de herontwikkeling van brownfields, die vaak zonder aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn ingericht. Deze locaties dragen bij aan het verminderen van de leefkwaliteit in dichtbebouwde stadsgebieden, terwijl ze potentieel hebben om bij te dragen aan een leefbare omgeving. De thesis begint met een analyse van de problematiek van klimaatverandering in Vlaanderen, met de focus op de regio rond Gent, waarbij hittestress, waterproblematiek en biodiversiteitsverlies centraal staan.
Vervolgens wordt ingezoomd op de Arsenaalsite in Gent, een voormalige spoorwegwerkplaats die zal worden herontwikkeld tot een nieuw stadsdeel. De bevindingen over klimaatadaptatie en biodiversiteitsintegratie worden toegepast op deze case om een gedetailleerd masterplan te ontwikkelen. Hierbij wordt gekeken naar een groenblauwe dooradering van de site met ruimte voor diverse biotopen, wat bijdraagt aan het temperen van klimaatveranderingseffecten.
Deze thesis dient als een praktische toolset voor ruimtelijke planners om toe te passen in dit project en vergelijkbare stedelijke vernieuwingsprojecten, met als doel het bevorderen van een veerkrachtige en biodiverse stedelijke omgeving.