PraatGraag, communicatie bij jongeren stimuleren

Kaat Verschueren

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Jan Meersman
Marjan Michels

PraatGraag, communicatie bij jongeren stimuleren

PraatGraag is een vorming met fysieke onderdelen, gegeven in middelbare scholen om zo de fysieke, verbale communicatie tussen leeftijdsgenoten bij jongeren te stimuleren. Op de middelbare scholen worden er pakketten aangeboden die de leidraad vormen voor een vorming van een halve dag voor jongeren in het vierde, vijfde en zesde middelbaar.

Uit onderzoek van Universiteit Gent in 2023 blijkt dat ongeveer één op de drie jongeren tussen de 15 en 18 jaar in Vlaanderen een laag welzijn of risico op depressie heeft. Het is dan ook zeer belangrijk dat jongeren zonder zorgen durven communiceren over hun gevoelens, gedachten en emoties. De druk op jongeren is de laatste jaren gestegen en de wachtlijsten voor professionele hulp worden langer. Hierdoor is het belangrijk dat we inzetten op preventie in plaats van zorg achteraf aan te bieden. PraatGraag focust op hoe we jongeren kunnen stimuleren om over hun bezorgdheden te communiceren met leeftijdsgenoten.

PraatGraag is een vorming die gegeven wordt in gewoon voltijds secundair onderwijs aan jongeren in het vierde, vijfde en zesde middelbaar. PraatGraag hangt samen met verschillende leerplannen van alle Vlaamse onderwijsinstellingen.

De vorming bestaat uit verschillende niveaus waardoor jongeren stap per stap hun communicatieve vaardigheden kunnen oefenen. PraatGraag zorgt ervoor dat jongeren vertrouwen krijgen in hun eigen fysieke verbale communicatie om zo veilig connecties te kunnen maken met mensen. Binnen PraatGraag is er ook een spel ontwikkelt die thuis onder vrienden als gezelschapsspel gebruikt kan worden.

PraatGraag draagt bij aan het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren. Het is noodzakelijk dat jongeren comfortabel fysiek met elkaar kunnen communiceren om zo de nodige ondersteuning tijdens een gesprek te kunnen bieden.

CL1R1SZ