Hydrohaul: Oogstmethode voor ‘s werelds eerste onderwaterkwekerij
Jules Vandewalle
Master Productontwikkeling
2022 — 2023
ontwerp
promotoren
Frank Goethijn
Hydrohaul: Oogstmethode voor ‘s werelds eerste onderwaterkwekerij
Hydrohaul is een methode, met inbegrip van een product, voor het oogsten van bladgroenten gekweekt in ’s werelds eerste onderwaterkwekerij genaamd Nemo’s Garden. Het doel van dit systeem is het ondersteunen van de agrinaut, de duiker die instaat voor het gehele kweekproces, door het verbeteren van de efficiëntie van het oogstproces.
Hydrohaul biedt ondersteuning tijdens het oogsten van blagroenten gekweekt in Nemo’s Garden. Het betreft een uniek systeem, bestaande uit verschillende onderdelen, aangepast aan de omgeving en ontworpen in functie van de primaire gebruiker. Hydrohaul beantwoordt hiermee de vraag naar automatisatie die de kwekerij vergt naar aanleiding van de plannen ter commercialisatie en schaalvergroting.
Nemo’s Garden is ’s werelds eerste onderwaterkwekerij. Men kweekt net voor de Italiaanse kust bladgroenten, op zo’n tien meter diepte. Dit in speciaal ontworpen kweekkassen, biosferen genoemd, die als een soort afgesloten en zelfvoorzienend microklimaat dienen. Het probleem is echter dat de biosferen uitsluitend al duikend te bereiken zijn. De duiker, oftewel agrinaut, vervult daarom een belangrijke rol. Hydrohaul helpt de agrinaut bij het uitvoeren van deze taken, waaronder het oogsten van de unieke bladgroenten.
Het ontworpen systeem zorgt ervoor dat de duiker kan oogsten zonder dat men telkens handmatig de oogst moet transporteren. Dit laat toe om alle oogst te verzamelen zonder de werkpost te moeten verlaten. Er wordt nuttig gebruik gemaakt van dry bags die aan een eenvoudig liftsysteem gehangen worden waardoor ze automatisch opdrijven. De zakken zijn voorzien van een overdrukventiel die het drukverschil reguleren. Bovenaan het systeem, aan het wateroppervlak, worden de zakken opgepikt door een tweede operator die de oogst aan land brengt. Ook de werkpost zelf is herontworpen in functie van het gebruiksgemak van de agrinaut.