Braem’s Hub, Herbestemmen van het Braem Patrimonium in de arenawijk

Inès Vandriessche

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Sara Eloy
Iris Van der Schueren

Braem’s Hub, Herbestemmen van het Braem Patrimonium in de arenawijk

 

De Arenawijk in Deurne, oorspronkelijk een modernistische utopie van architect Renaat Braem, is door latere aanpassingen afgeweken van zijn visie. De wijk kampt nu met sociale isolatie en werkloosheid. Mijn masterproef stelt een herontwikkeling voor, Braem’s Hub, die teruggrijpt naar Braems oorspronkelijke idee met een organische, mensgerichte aanpak. Het ontwerp omvat coworking- en co-study-ruimtes, pop-up shops en een restaurant om een sterke gemeenschap te vormen waar mensen elkaar kunnen inspireren.

Braem’s visie in de arenawijk was het creëren van ‘een stad binnen de stad’ die harmonieus verschillende culturen en leeftijdsgroepen samenbrengt. Tegenwoordig is de wijk gekenmerkt door isolatie en werkloosheid, wat leidt tot sociale problemen zoals hangjongeren en afvalophoping. Mijn masterproef biedt een mogelijke weg naar het verwezenlijken van Braems originele idee van een bloeiende gemeenschap door zowel de sociale kwesties als de verouderde architectuur aan te pakken.

De focus ligt op de transformatie van een onderdeel van de site, het kleine gebouw van het Braem Patrimonium, in een nieuw ontwerp genaamd Braem’s Hub. Dit ontwerp, geïnspireerd door Braems visie op sociale woningbouw, creëert een gemeenschap waar bewoners elkaar inspireren op woon- en werkvlak. Het ontwerp omvat coworking- en co-study-ruimtes, pop-up shops en een restaurant. Deze indeling is gebaseerd op etnografisch onderzoek, waarbij interviews met bewoners een helder beeld gaven van de huidige situatie.

Door toevoeging van een extra gevel aan de zuidkant worden zowel thermische problemen als de circulatie aangepakt. Nieuwe ramen aan de voorzijde verbeteren de relatie tussen het interieur en het exterieur, het arenaplein. Het interieur behoudt de originele structuur en maakt gebruik van de oorspronkelijke materialen, beton en hout, die zorgvuldig worden hersteld en versterkt. In de pop-up shop zorgt een modulair systeem voor een flexibele indeling, waardoor het gebouw zich aanpast aan de behoeften van de gebruikers.

Braem’s Hub biedt een model voor andere herbestemmingsprojecten, waarbij architectuur bijdraagt aan het oplossen van sociale problemen en het creëren van een duurzame en levendige gemeenschap.

Contact

Inès Vandriessche
ines.vandriessche@telenet.be 

CL1R1SZ