Magasin à livres (Herbestemming van een archief tot een belevingsbibliotheek met kunstfaciliteiten)
Bircan Aliev
Master Interieurarchitectuur
2023— 2024
studio
Re-use of Modernist Buildings
promotoren
Iris Van der Schueren
Sara Eloy
Magasin à livres (Herbestemming van een archief tot een belevingsbibliotheek met kunstfaciliteiten)
Le Magasin à Livres, een modernistisch meesterwerk in Luik uit 1962, staat bekend om zijn transparantie en licht. Ontworpen door Charles Vandenhove, is het onderzoek gericht op het transformeren van het gebouw tot een levendig centrum van interactie. Essentieel is de integratie van natuurlijk licht op de begane grond en mezzanine om een uitnodigende sfeer te creëren.
De herbestemming van Magasin à Livres tot een levendige belevingsbibliotheek met kunstfaciliteiten belichaamt een nieuwe visie op bibliotheekontwerp, gepresenteerd door Bircan Aliev in zijn masterproef. Naast het behouden van de traditionele rol van het bewaren en delen van boeken, wordt de bibliotheek getransformeerd tot een centrum van activiteit, inspiratie en gemeenschapsbetrokkenheid. Het gebouw, een architecturaal meesterwerk van Charles Ridder Vandenhove, straalt eenvoudige pracht uit en wordt herbestemd om zijn ambitieuze oorspronkelijke ontwerp te vervullen als een levendige ontmoetingsplaats.
De onderzoeksvraag, “Hoe kan het voormalige Magasin à Livres herbestemd worden tot een dynamisch en levendig trefpunt voor de gemeenschap van Sart-Tilman en haar omgeving?” leidt tot het concept van een belevingsbibliotheek, waarin diverse functionaliteiten worden geïntegreerd om een dynamische en levendige ruimte te creëren. Kunst wordt een integraal onderdeel van het gebouw, met kunstateliers, een tentoonstellingswand en kunstworkshops die de bibliotheek transformeren tot een centrum voor kunst en gemeenschap.
Dit ontwerp versterkt de sociale cohesie door een ontmoetingsplaats te bieden waar mensen samenkomen, ideeën uitwisselen en samenwerken aan projecten. In een tijd van toenemende maatschappelijke verdeeldheid en sociale isolatie, biedt de belevingsbibliotheek een plek voor gemeenschapsgevoel en wederzijds begrip. Bovendien herstelt dit herbestemmingsproject de oorspronkelijke visie van harmonie tussen gebouw, mens en natuur, waardoor het architecturale erfgoed van Vandenhove wordt verrijkt en een nieuwe dynamiek krijgt die aansluit bij de behoeften van de moderne samenleving.