a city – a district – a neighborhood

Anudari Zorigtbaatar

Master Architectuur
2023 — 2024

studio
Regenerative Architecture

promotoren
Theodore Dounas 
Elien Vissers-Similon

a city – a district – a neighborhood

 

Regeneratieve architectuur vertegenwoordigt een paradigmaverschuiving in de manier waarop we ontwerpen en bouwen. In dit project duiken we in het concept van regeneratieve architectuur door de lens van De Blikfabriek, gelegen in Antwerpen, België. De herontwikkeling van De Blikfabriek dient als casestudy voor succesvolle stedelijke vernieuwing en illustreert hoe adaptief hergebruik van leegstaande fabrieken niet alleen de gebouwde omgeving, maar ook het omliggende ecosysteem en de gemeenschap kan regenereren. 

Deze masterproef onderzoekt de transformatie van een leegstaand fabrieksgebouw op het terrein van The Tin Factory in een levendige gemeenschapshub door principes van regeneratieve architectuur toe te passen. Het ontwerpconcept draait rond het maximaliseren van het potentieel van de ruimte, zodat deze naadloos kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende evenementen zoals een rave club, workshops, conferenties,… en voorzieningen zoals extra fietsenstallingen. De levensduur en duurzaamheid van gebouwen die bedoeld zijn om meer dan 50 jaar mee te gaan, hangen af van het aantrekken van een gevarieerde mix van gebruikers en het faciliteren van verschillende activiteiten binnen de ruimtes.

De meest effectieve aanpak om dit te bereiken is het integreren van meerdere functies in hetzelfde gebouw. Ik geloof dat we door het stimuleren van hybride gebouwen waar verschillende gebruiksfuncties niet alleen naast elkaar bestaan, maar ook op elkaar inwerken en elkaar versterken, dynamische en veerkrachtige ruimtes kunnen creëren die voldoen aan de veranderende behoeften van de gemeenschap.

Deze masterproef benadrukt het belang van adaptief hergebruik en multifunctionaliteit in architectonisch ontwerp, met als doel de locatie De Blikfabriek nieuw leven in te blazen en bij te dragen aan de bredere doelen van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Contact

Anudari Zorigtbaatar
Anukatje@gmail.com 

CL1R1SZ