reCOLLECT

Maya de Kort

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Filiep Dewitte
Paola Travella

reCOLLECT

Een herbruikbare waszak voor de inzameling van herbruikbare operatiesschorten in operatiekwartieren

Vanuit het reCURE onderzoeksteam kwam de vraag om te werken rond een duurzaam inzamelsysteem om herbruikbare operatieschorten in te zamelen. Om een oplossing te bieden op de vraag van reCURE begon dit traject met een interdisciplinaire analyse op basis van een contextanalyse, gebruikersanalyse, technologische analyse en een economische analyse. Deze analyse omvat een onderzoek naar de logistieke trajecten van wegwerp en herbruikbare operatieschorten en reststromen.

Wegwerp operatieschorten volgen een lineair proces van productie, distributie, gebruik en uiteindelijk afvalverwerking. Herbruikbare operatieschorten daarentegen worden niet aangekocht door het ziekenhuis maar de wasserij verhuurt deze samen met een wasservice. Na gebruik worden deze schorten gereinigd, gesteriliseerd en opnieuw gebruikt, wat leidt tot een circulair proces. Hoewel het gebruik van herbruikbare operatieschorten aanzienlijk de afvalproductie vermindert, is het systeem nog niet volledig afvalvrij. Naast de optionele plastieken verpakking zijn de inzamelzakken voor eenmalig gebruik.

De vergelijking tussen wegwerp en herbruikbare operatieschorten biedt inzicht in de nomen en wensen van de wasserij, logistiek en ziekenhuis omtrent van inzamelzakken. Dit interdisciplinair onderzoek resulteert in conclusies en opportuniteiten die de start vormen van een nieuw en innovatief productidee. Deze synthese vormt de basis van het ontwerpproces. Het ontwerpproces begon bij abstracte prototypes en mondde uit op finaal ontwerp ‘reCOLLECT’. Deze uitkomst is een herbruikbare waszak die zich onderscheidt van de bestaande inzameling van herbruikbare operatieschorten. Deze worden tot op heden enkel ingezameld met wegwerp zakken. Deze onderscheidt zich ook van andere herbruikbare waszakken omdat deze is afgesteld op de noden van de wasserij, logistiek en operatiekwartier.

CL1R1SZ