Hoe wonen in zestiende-eeuws Brugge? Van boedelinventaris tot driedimensionale reconstructie: een methodologie tot de ontwikkeling van een 3D-reconstructie van een laat-zestiende-eeuws woonhuis te Brugge.
Heleen Van Acker
Master Erfgoedstudies
2023 — 2024
onderzoek
promotoren
Julie De Groot
Chritophe Deschaumes
Reconstructie vooraanzicht van Den Ingelsche Herberge anno 1595, nu de gelegen op de Cordoeaniersstraat 15 (Heleen Van Acker, 2024)
Hoe wonen in zestiende-eeuws Brugge? Van boedelinventaris tot driedimensionale reconstructie: een methodologie tot de ontwikkeling van een 3D-reconstructie van een laat-zestiende-eeuws woonhuis te Brugge.
Deze masterthesis biedt een methodologie aan, bestaande uit twaalf stappen, om een Brugse boedelinventaris uit de zestiende eeuw te linken aan zijn respectievelijk huis waarna een uiteenzetting volgt omtrent een onderbouwde digitale reconstructie. Het 3D-model biedt niet alleen een visueel interessant beeld, maar kan ook dienen als onderzoekstool in verdere analyse van het zestiende-eeuwse domestieke huis in Brugge.
In deze masterthesis wordt een methodologie ontwikkeld om stapsgewijs een zestiende-eeuwse boedelinventaris te linken aan zijn respectievelijk huis om hierna op een onderbouwde manier het woonhuis en de toenmalige domestieke organisatie te reconstrueren. Deze methodologie steunt op cartografisch en archivalisch onderzoek, maar ook op een uitgebreide literatuurstudie en onderzoek in situ om een reductie te maken van zo’n 502 boedelinventarissen tot één potentiële kandidaat.
Uiteindelijk werd geopteerd om het woonhuis den Ingelsche Herberghe van Anna Vander Moere (Ɨ 1596), gelegen op de huidige Cordoeaniersstraat 15, te reconstrueren. Speciale aandacht ging uit naar het interieur: aan de hand van de kamerverdeling genoteerd in de boedelinventaris werd getracht de domestieke leefwereld en de organisatie ervan vorm te geven. Via de ontwikkeling van dit 3D-model wordt niet alleen voorbijgestreefd aan het planmatig en typologisch onderzoek, maar biedt het zich ook aan als een interessante onderzoekstool naar de domestieke leefwereld in Brugge op het einde van de zestiende eeuw.
Deze masterthesis haakt ook naadloos in op voorgaand onderzoek van Julie De Groot naar de materiële cultuur van de Brugse middengroepen en kan dienen om de domestieke cultuur te visualiseren en verder te exploreren.