Duurzame Vergroening van Stadslandschappen Een studie over Community-Based Agriculture in de Stad Recife (Brazilië)

Manon Goedefroo

Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024

ontwerp

promotoren
Marleen Goethals
Thomas Vanoutrive

Duurzame Vergroening van Stadslandschappen Een studie over Community-Based Agriculture in de Stad Recife (Brazilië)

 

Deze masterthesis onderzoekt Community-Based Agriculture (CBA) in Recife, Brazilië, met focus op urban farming en duurzame vergroening. Het project biedt oplossingen voor sociale ongelijkheid en stedelijke armoede in de wijk Santo Antônio. Door een toolbox te ontwikkelen voor de herbestemming van stedelijke ruimtes, combineert de thesis wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen. Dit draagt bij aan een inclusieve, klimaatbestendige stedelijke ontwikkeling en versterkt de lokale gemeenschap met innovatieve groenvoorzieningen.

Deze masterthesis, richt zich op de duurzame vergroening van stadslandschappen in Recife, Brazilië, met specifieke aandacht voor Community-Based Agriculture (CBA). Het project heeft als doel de sociale ongelijkheid en milieuproblemen in de stad aan te pakken door middel van stedelijke landbouw en alternatieve groeninrichtingen. Door stedelijke ruimtes om te vormen tot groene zones, worden deze toegankelijk gemaakt voor alle sociale klassen, wat bijdraagt aan de versterking van de lokale gemeenschap en de revitalisering van de wijk Santo Antônio.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met lokale universiteiten en gemeenschapsorganisaties in Recife. Het veldwerk bestond uit observaties, interviews en participatieve activiteiten, waarbij de behoeften en wensen van de bewoners centraal stonden. Op basis van deze inzichten werd een praktische CBA-toolbox ontwikkeld. Deze toolbox biedt richtlijnen voor het implementeren van urban farming en andere groene initiatieven in stedelijke gebieden. Het uiteindelijke doel is om leegstaande gebouwen en publieke ruimtes om te vormen tot veilige, duurzame en inclusieve gemeenschapsruimtes.

Dit project draagt niet alleen bij aan een duurzamere stedelijke ontwikkeling, maar bevordert ook sociale cohesie door gemeenschappen samen te brengen rondom gezamenlijke groene initiatieven. Door de nadruk te leggen op participatie en lokale betrokkenheid, biedt de thesis een model dat toepasbaar is in andere stedelijke gebieden die te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen. De praktische aanbevelingen en wetenschappelijke inzichten vormen een waardevolle bijdrage aan zowel de academische wereld als de lokale gemeenschappen in Recife.

Contact

Manon Goedefroo
Manon.goedefroo@gmail.com 

CL1R1SZ