Onderzoek naar de ondergrondse ontwikkelingsmogelijkheden van de Oudaansite in Antwerpen

ali berktas

Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024

ontwerp

promotoren
Maarten Van Acker 
Shana Debrock

Onderzoek naar de ondergrondse ontwikkelingsmogelijkheden van de Oudaansite in Antwerpen

 

Deze studie beoogt de potentiële voor- en nadelen van ondergronds bouwen te analyseren en te synthetiseren, met een bijzondere focus op de invloed van verschillende functies. Bovendien worden diverse ontwerptechnieken geïdentificeerd die tot doel hebben eventuele negatieve psychologische en fysiologische effecten te verlichten. Dit onderzoek eindigt in de ontwikkeling van een raamwerk dat in het praktische deel van deze studie zal worden toegepast in de vorm van een ontwerpvoorstel.

De ondergrond wordt steeds schaarser. Het is momenteel nog voor velen een onbekend terrein waar veel functies, die we vandaag bovengronds zien, een plaats kunnen vinden. Dit brengt veel voordelen met zich mee en kan helpen bij het behouden van groengebieden en open ruimtes in grote binnensteden, terwijl ontwikkeling en bijkomende verharding worden voorkomen. Er zijn enkele goede voorbeelden die dit concept integraal en doordacht hebben aangepakt. Deze referentievoorbeelden worden mee in het onderzoek opgenomen en bestudeerd. Verschillende voorbeelden van goede ontwerpingrepen, samen met de literatuurstudie, krijgen in de ontwerpfase extra aandacht om een gerichte oplossing te bieden voor de Oudaansite in Antwerpen.

Deze thesis is onderverdeeld in: het literatuuronderzoek, de casestudies, de analyse van de Oudaansite in Antwerpen, het ontwerpvoorstel en de algemene conclusie. Samen moeten deze delen voor verduidelijking en helderheid zorgen betreffende ‘de problematieken waarmee de ondergrond te maken heeft, wat goede (ondergrondse) architectuur is en hoe het kan geïntegreerd worden in een doordacht ontwerpvoorstel’.

Het opstellen van dit onderzoek en het schrijven van deze thesis heeft mij een beter begrip gegeven van de effecten van verschillende strategieën die voortvloeien uit de theorie en die als tools kunnen dienen in het ontwerpen van verschillende ondergrondse ruimtes, volumes en concepten. Deze tools kunnen toegepast worden in ieder ontwerp (ongeacht de locatie) en voor verschillende functies. “

Contact

Ali Berktas
ali.berktas@outlook.com 

CL1R1SZ