Corporation-led urban development

Lars Vermeulen

Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024

ontwerp

promotoren
Marleen Goethals
Thomas Vanoutrieve
Sun Kishoen Misier

medestudent
Jhelisa Wielkens

Corporation-led urban development

 

In Latour, een wijk in Paramaribo, Suriname, nemen private bedrijven de leiding in de stedelijke ontwikkeling. Historisch gezien was Latour een sociaal-economisch achtergestelde buurt met weinig infrastructuur, maar door de groei van de bevolking en de vestiging van bedrijven verandert dit snel. Bedrijven spelen een cruciale rol in duurzame projecten zoals het groenblauwe fietsnetwerk, wat bijdraagt aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijk en nieuwe mogelijkheden creëert.

Deze masterproef richt zich op de toenemen-de rol van private bedrijven in de stedelijke ontwikkeling van Latour, een wijk in Paramaribo, Suriname. Deze ontwikkeling past binnen een bredere trend van “corporation-led urban development,” waarin bedrijven steeds actiever deelnemen aan het vormgeven van stedelijke ruimtes, vooral in contexten waar overheden beperkt zijn in hun capaciteit om deze ontwikkelingen zelf te sturen. Latour, historisch gezien een wijk met een lagere sociaal-economische status en een gebrek aan infrastructuur, heeft in de afgelopen decennia te maken gehad met zowel bevolkingsgroei als toenemende vestiging van bedrijven. Deze bedrijven spelen nu een cruciale rol in de ruimtelijke en sociale ontwikkeling van de wijk.

Het onderzoek verkent hoe deze private actoren kunnen bijdragen aan stedelijke verbeteringen, zoals een groenblauw fietsnetwerk. Daarbij wordt er gekeken naar de motivaties van deze bedrijven om te investeren in stedelijke gebieden, en hoe dit past binnen bredere neoliberale trends van governance, waarbij de verantwoordelijkheid voor stedelijke ontwikkeling verschuift van publieke naar private actoren. Het onderzoek belicht tevens de specifieke context van Latour, waar bedrijven zich inzetten voor de leefbaarheid van de wijk. Door middel van ruimtelijke analyse, interviews en het organiseren van een Autoloze Dag met verschillende stakeholders, is er een systeem vormgegeven waarbinnen bedrijven, burgers en overheid samen kunnen werken. Op korte termijn kunnen verschillende ontwikkelingsgebieden al getransformeerd worden naar onderdelen van het toekomstige groenblauwe fietsnetwerk in Latour.

Contact

Lars Vermeulen
lars1709@live.nl 

CL1R1SZ