SampleTech

orin gielen

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Regan Watts 
Noor Ul Hudda

SampleTech

Virussen, zoals COVID-19, worden getest via rioolwaterstalen die in een waterzuiveringsstation gemaakt worden met grote toestellen. Deze tests tonen enkel resultaten voor de grote zone die het waterzuiveringsstation behandelt. Als de virussen sterk actief zijn, zou die hele zone aangepakt moeten worden. SampleTech is permanent in de riolering van universiteiten en scholen geïnstalleerd om een staal te kunnen nemen die meer gedetailleerde data van de virussen geeft.

SampleTech laat toe om bij universiteiten en scholen een staal te nemen om meer gedetailleerde data van virusspreiding te krijgen. Hierdoor kunnen de overheden sneller ingrijpen en een beter interventieplan opstellen aangezien het sluiten van scholen en universiteiten een van de meest efficiëntste aanpakken is om pandemieën te vermijden.

Het toestel werkt op herlaadbare batterijen omdat er bij veel kelders van instituten, zoals scholen, er vaak geen toegang is tot het elektriciteitsnet. Het bestaat uit een peristaltische pomp die voor 1 staal te nemen 24 uur lang om het half uur een beetje water uit de riolering pompt. Na de 24 uur kan een werknemer het staal halen die verzameld is in een container van 100 ml, de ideale hoeveelheid voor een COVID-19 test in het labo. Door periodiek een klein staal te nemen, zijn de resultaten veel betrouwbaarder dan wanneer de 100 ml in 1 keer genomen zou worden.

Dit maakt SampleTech en ideaal alternatief voor de overheid om de data te ontvangen die nodig is om zo efficiënt mogelijk een pandemie tegen te houden, een doel dat na de COVID-19 pandemie zeer sterk in het licht is gekomen.

CL1R1SZ