Welkompas: bevorderen van het welzijn en de integratie van vluchtelingenkinderen 

Roos van Lieshout

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Filiep Dewitte
Stine Moons

Welkompas: bevorderen van het welzijn en de integratie van vluchtelingenkinderen

 

Welkompas is een pakket dat begeleiding en ondersteuning biedt aan vluchtelingenkinderen van 8 tot en met 12 jaar in collectieve opvangcentra. Het ondersteunt de kinderen door hen op een speelse en leerzame manier voor te bereiden op een toekomst in België. Door de focus op zelfredzaamheid en structuur, worden kinderen veerkrachtiger en beter voorbereid op integratie in de samenleving.

Het pakket bestaat uit een basismodule en aanvullende modules. De basismodule vormt de eerste begeleiding van het kind en zijn gezin en is gevuld met materialen, zoals kaarten en boekjes die op een aansprekende manier gewoonten, regels en afspraken beschrijven. De aanvullende modules spelen in op de specifieke noden, zoals naar voren is gebracht in gesprekken met kinderen, ouders en opvangmedewerkers. En behandelen thema’s zoals taal, sociale relaties en gebruiken en gewoonten in België aan de hand van informatie, opdrachten en activiteiten.

Welkompas richt zich op vier basispijlers: het verminderen van de onzekerheid, verbeteren van de communicatie, versterken van de gezinscohesie en het bevorderen van de integratie. De inhoud van de aanvullende modules spelen hierop in en dragen daarmee bij aan een soepelere integratie van de kinderen en vergemakkelijken het verblijf van de kinderen in het opvangcentrum.

Daarnaast biedt Welkompas voordelen voor de bredere maatschappij. Een goede voorbereiding van de kinderen vermindert de kans op latere problemen en bevordert hun actieve deelname aan de samenleving. Dit voorkomt isolatie en draagt bij aan een harmonieuze maatschappij. Doordat de kinderen ondersteunt en begeleid worden, verminderd de werkdruk voor de medewerkers en neemt de stress voor de ouders af. Welkompas draagt zo niet alleen bij aan het welzijn van het kind, maar ook aan dat van de ouders en medewerkers en zorgt voor een productievere samenleving.

CL1R1SZ