ASKAL

Sebastian Morales

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotor
Johan Neyrinck

ASKAL

Vandaag de dag kunnen honden met achterpootproblemen niet langer dan een kwartier tot een uur gebruik maken van een rolstoel. Dit is een zeer jammere zaak, aangezien een hond tijdens het gebruik van de rolstoel volledig lijkt te herleven. Met Askal kan een hond met achterpootproblemen zelf bepalen om tijdens het gebruik van de rolstoel te gaan liggen of zitten. 

Het systeem wordt geactiveerd door de hond zelf, dit door een knop die bevestigd wordt aan de voorpoot van de hond. Deze activatie laat de rolstoel plooien tot de lig- en zitpositie, waarna  een tweede druk op de knop de rolstoel weer tot de rechtopstaande positie brengt. Het gebruik hiervan zal bij de aanschaffing van Askal worden aangeleerd aan de hand van een trainingsprogramma.

Door middel van een kleine elektrische motor zal de beweging van de rolstoel mogelijk gemaakt worden door een kabelsysteem. Dit gemotoriseerde systeem kan aangepast worden aan de specifieke afmetingen van de rolstoel, die voor elke hond op maat gemaakt is. De rolstoel wordt exact op maat gemaakt, wat zorgt voor een perfecte pasvorm voor elke hond. Dit verhoogt het comfort en verlengt de gebruiksduur. Askal zorgt ervoor dat een hond, samen met zijn baasje, urenlang kan genieten van wandelingen. De hond kan onafhankelijk van het baasje uitrusten wanneer nodig. Omdat de hond niet uit de rolstoel hoeft te worden gehaald om te rusten, kan de rolstoel ook binnenshuis worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de hond ook binnenshuis zijn onafhankelijkheid behoudt.

Een hond met achterpootproblemen die gebruik maakt van Askal is, in vergelijking met honden met achterpootproblemen in de huidige situatie, doorheen de dag veel mobieler en heeft een grotere kans om fysiek en mentaal gestimuleerd te worden. Deze mentale en fysieke stimulatie zorgt voor een verhoogde levenskwaliteit bij honden met achterpootproblemen.

CL1R1SZ