Een serious game als preventieve interventie ter bevordering van mentaal welzijn bij jongvolwassen studenten

Annelien Verbiest

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotor
Ivo Dewit

Een serious game als preventieve interventie ter bevordering van mentaal welzijn bij jongvolwassen studenten

 

De zorgwekkende cijfers over burn-out en mentaal welzijn in onze samenleving roepen om preventieve interventies, waarbij tijdig op jonge leeftijd wordt ingegrepen voordat klachten ontstaan. Avanto is een serious game ontwikkeld voor jongvolwassen studenten van 18 tot 25 jaar met als voornaamste doel hun mentaal welzijn te bevorderen en hen aan te moedigen preventief actie te ondernemen door de focus te leggen op gezondheid.

Avanto biedt verschillende serious games aan, gecombineerd met workshops onder begeleiding van een facilitator, over diverse onderwerpen rond mentaal welzijn. De focus ligt op het creëren van preventieve interventies om onze mentale gezondheid te verbeteren. Elke serious game bevat levels die geleidelijk complexere kennis en vaardigheden introduceren.

Het educatieve spel ter bevordering van mentaal welzijn bij jongvolwassen studenten heeft als ultieme doel burn-out en stress gerelateerde aandoeningen te voorkomen. Aan de hand van psycho-educatie en wetenschapscommunicatie streeft het spel ernaar onderwerpen rond geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en zo de kennis hierover te vergroten. Het bestaat uit een bordspel, dobbelstenen, speelkaarten en informatiekaarten. De kaartenset bevat gespreksopeners, getuigenissen, confronterende feiten en uitdagende adviezen om spelers te helpen zichzelf te ontdekken. Deze kaarten bieden een speelse manier om meer te leren over onze geestelijke gezondheid en geven praktische tips om theorie om te zetten in actie. De educatieve kaarten bieden een leerrijke ervaring aan de hand van psycho-educatie en door middel van wetenschapscommunicatie. Ze helpen spelers om mythes over burn-out te ontkrachten en laten zien hoe ze de focus kunnen verleggen naar positieve stress en levensvreugde.

De serious game is zowel plezierig als leerzaam en educatief. Wat Avanto uniek maakt, is de krachtige storytelling. Burn-out en stress symboliseren het brandend vuur, terwijl de waterdruppels als oplossing dienen. Dit contrast tussen vuur en water helpt spelers op een visuele en begrijpelijke manier de gevolgen van burn-out en de noodzaak van zelfzorg te begrijpen

Contact

Annelien Verbiest
annelienverbiest@gmail.com 

CL1R1SZ