WingKit

Manon Wille

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotor
Johan Neyrinck

WingKit

 

Opvangcentra voor wilde dieren en vogels zitten in de zomer overvol en hebben onvoldoende capaciteit, waardoor veel dieren niet de nodige zorg krijgen, wat leidt tot sterfte en vaker euthanasie. Door een nieuwe regelgeving die hout verbiedt, moeten zes centra sluiten, waardoor meer dieren op minder plaatsen worden verdeeld. WingKit is een begeleidend product dat mensen thuis de mogelijkheid geeft om zelf voor een vogel in nood te zorgen. 

WingKit is een innovatieve begeleidingstool die een combinatie maakt van fysieke en digitale hulpmiddelen die ontworpen zijn om mensen thuis te begeleiden bij het vangen en verzorgen van wilde vogels in nood. WingKit streeft ernaar om vogelopvangcentra te ontlasten door een deel van de zorgen over te dragen aan bereidwillige helpers. Het doel is om de gebruikers meer inzicht te geven in de natuur en hen te motiveren om een actieve bijdrage te leveren aan de natuurbescherming.

WingKit biedt speelse en persoonlijke begeleiding, en moedigt gebruikers aan om interactief betrokken te zijn bij het rehabilitatieproces. Dit alles met het uiteindelijke doel om de vogel zo snel en effectief mogelijk weer terug te zetten in zijn natuurlijke habitat. Het bestaat uit vier onderdelen: een noodopvangbox, een vangtool, een EHBO-kit en een begeleidend platform.

Via het online platform krijgen gebruikers stapsgewijze begeleiding doorheen heel het proces. De vangtool helpt de vogel snel en efficiënt te vangen zonder risico op verwonding. De vogel verblijft in de noodopvangbox gedurende het rehabilitatieproces, waar hij veilig kan herstellen. De EHBO-kit biedt een uitgebreide set verzorgingstools en medicatie voor vrijwel elke situatie. Samen vormen deze onderdelen een geïntegreerd systeem. Veel mensen willen de natuur helpen, maar weten niet hoe. Met WingKit kunnen ze actief betrokken zijn bij het redden van vogels, terwijl ze ook leren over de zorg en rehabilitatie van wilde vogels. Het gebruik van WingKit vermindert de druk op opvangcentra, zodat zorgverleners meer tijd en middelen hebben voor vogels die intensieve zorg nodig hebben. 

CL1R1SZ