CLIMO

Sophie De Lorenzo

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Alexis Jacoby 
Celine Cuypers

climo

De klimsport biedt verschillende voordelen aan jonge kinderen in ontwikkeling. Maar sommige kinderen ondervinden mentale drempels, zoals hoogte- en faalangst waardoor ze geen euforie en voldoening halen uit de sport. CLIMO reikt een mogelijke oplossing aan door middel van een innovatieve klimgrepenset en een bijhorende webapplicatie. Het doel is dat elk kind zorgeloos kan klimmen, er plezier aan kan beleven en zich daardoor volledig kan ontwikkelen.  

De klimgrepenset van CLIMO biedt meer dan gewone klimgrepen. Zo omvat het speciale, modulaire klimgrepen die meerdere openingen bevatten. Kinderen kunnen zelf kiezen welke opening ze willen gebruiken en waar ze zich het meest vertrouwd bij voelen. De klimgrepen bieden steeds goede houvast en steun, ongeacht de verschillende soorten en de oriëntatie waarin de klimgrepen staan.

Daarnaast kunnen er deksels in de openingen geplaatst worden. Dit dwingt kinderen om een bepaalde opening wel of niet te gebruiken. Op deze manier kunnen er verschillende mogelijkheden gecreëerd worden waarbij gespeeld wordt in moeilijkheidsniveau. Doordat kinderen stapsgewijs klimbewegingen aangeleerd krijgen, kunnen mentale drempels overwonnen worden.

Verder is de set van CLIMO verrijkt met thematische panelen. De panelen zijn dunne, vlakke platen die mee aan de klimwand bevestigd worden. De panelen vormen een speels en vrolijk element om de kinderen af te leiden en extra te motiveren. Maar het laat ook een gerichte communicatie toe tussen trainer en kind. Er kunnen duidelijke doelen en klimopdrachten in spelvorm gegeven worden. Dit maakt de klimtrainingen leuker en creatiever.

De bijhorende webapplicatie van CLIMO begeleidt klimtrainers en -begeleiders tijdens het gebruik van de set. Naast de inspirerende klimopdrachten, die overzichtelijk gegroepeerd staan per klimcategorie, bevat de webapplicatie nog tal van andere nuttige functies.

CL1R1SZ