NOMAD: compacte urban helm

Jeffrey De Weerdt

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Guido De Bruyne 
Tim De Rydt

NOMAD: compacte urban helm

 

Een opvouwbare urban helm, ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende trend van combimobiliteit en micromobiliteit in stedelijke gebieden. Op dit moment wordt er nog veel te weinig gebruik gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen binnen deze mobiliteit, wat maar al te vaak leidt tot ernstige verwondingen. Met de opkomst van alternatieve vervoersmiddelen zoals e-scooters, e-bikes en deelsteps neemt de behoefte aan compacte en draagbare veiligheidsuitrusting toe.

In de eerste fase werd het probleem geanalyseerd. Het onderzoek begon met een contextanalyse waarin het thema werd verkend en relevante zoekvelden werden gedefinieerd. Een menskundige analyse bij de stakeholders bracht de belangrijkste problemen aan het licht door middel van kwalitatief onderzoek. In een technologische analyse werden bestaande producten en oplossingen bestudeerd, terwijl de economische analyse de marktcontext en cijfers onderzocht, inclusief trends binnen combimobiliteit. Daarnaast werd een concurrentieanalyse uitgevoerd om mogelijke businessmodellen te bestuderen. De belangrijkste conclusies uit deze analyses werden samengevat in specificaties en design drivers om een nieuw productidee te formuleren.

In de tweede fase werd een creatief ontwerpproces ingezet om op basis van de specificaties en drivers verschillende principe-oplossingen te ontwikkelen. Het beste systeemontwerp werd gekozen voor verdere detaillering.

De derde fase was een iteratief proces waarbij het gekozen systeemontwerp herhaaldelijk werd aangepast om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Dit proces omvatte prototyping, gebruikerstesten, veiligheidstesten en iteratieve verbeteringen om een helm te produceren die zowel gebruiksvriendelijk als aantrekkelijk is voor de moderne gebruiker. In deze fase werd ook de haalbaarheid van het product beoordeeld, met aandacht voor productie, materialen, duurzaamheid en branding.

Naast de ontwerpfases werd ook de commerciële haalbaarheid van het product in overweging genomen. In het laatste deel van deze thesis wordt het businessplan toegelicht.

Het resultaat is een innovatieve, opvouwbare urban helm die niet alleen de veiligheid van gebruikers bevordert, maar ook inspeelt op de veranderende mobiliteitsbehoeften in stedelijke omgevingen.

Contact

Jeffrey De Weerdt
info@jeffreydeweerdt.be 

Meer info

Jeffrey De Weerdt 

 

CL1R1SZ