The Reef: Blauwalgen bestrijden op ecologische wijze

Anton Vervoort

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Jelle Saldien 
Dionisio Miguel Pires

The Reef: Blauwalgen bestrijden op ecologische wijze

 

The Reef is een ecologische waterfilter, ontworpen om blauwalgen in waterlichamen te bestrijden met behulp van zoetwatermosselen (Dreissena polymorpha). Deze modules filteren overtollige voedingsstoffen zoals fosfaat, afkomstig van overmatig gebruik van meststoffen in de landbouw, uit het water. Hierdoor wordt de groei van blauwalgen beperkt en verbetert de waterkwaliteit. Dit draagt bij aan het herstel van de nutriëntenbalans en versterkt zo de veerkracht van het aquatische ecosysteem.

The Reef is een innovatieve, ecologische waterfilter die speciaal is ontworpen om blauwalgen in waterlichamen te bestrijden. Het systeem maakt gebruik van zoetwatermosselen, de Dreissena polymorpha, om overtollige voedingsstoffen zoals fosfaat uit het water te filteren. Deze voedingsstoffen, vaak afkomstig van overmatig gebruik van meststoffen in de landbouw, bevorderen de groei van blauwalgen, die schadelijk zijn voor zowel het milieu als de volksgezondheid.

Door fosfaten uit het water te verwijderen, beperkt The Reef de groei van blauwalgen en verbetert het de waterkwaliteit. Dit proces helpt bij het herstellen van de nutriëntenbalans in het water, wat de veerkracht van het aquatische ecosysteem versterkt. De ontwikkeling van The Reef omvatte een grondige analyse, ontwerp, en testfase, waarbij de effectiviteit van de modules in een realistische omgeving werd aangetoond.

The Reef biedt een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor watervervuiling, met voordelen zoals lagere kosten en minimale ecologische schade in vergelijking met traditionele mechanische en chemische bestrijdingsmethoden. Het modulaire ontwerp maakt het geschikt voor zowel kleine als grote waterlichamen, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor verschillende toepassingen.

Contact

Anton Vervoort
Vervoort.anton@gmail.com  

CL1R1SZ