Lumeco: de duurzame continue glucosemonitoring sensor

Tobías van Oudheusden

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotor
Regan Watts

Lumeco: de duurzame continue glucosemonitoring sensor

 

Lumeco is een herbruikbare continue glucosemonitoring sensor voor mensen met diabetes. Het product omvat een sensor, een transmitter en een applicator die afval verminderen door het hergebruiken, inzamelen en recycleren van deze componenten na gebruik. Door deze aanpak creëert Lumeco een gesloten keten, wat resulteert in een milieuvriendelijker systeem dat perfect past binnen de circulaire economie.

Continue glucosemonitoring (CGM) is een technologie waarbij een sensor in de huid wordt aangebracht en real-time informatie geeft over de glucosewaarden in het bloed. Momenteel wordt het voornamelijk gebruikt door mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel nauwkeurig te kunnen volgen en beheren. Ondanks de voordelen van bestaande continue glucosemonitoring sensoren, uiten veel gebruikers ontevredenheid over de aanzienlijke hoeveelheid afval die deze apparaten genereren. Duurzaamheid wordt telkens opgeofferd ten gunste van gebruiksvriendelijkheid.

In tegenstelling tot bestaande continue glucosemonitoring sensoren, die na een draagperiode van één tot twee weken in zijn geheel worden weggegooid, voorkomt Lumeco het afdanken van gebruikte componenten. Lumeco kiest voor herbruikbare componenten die aan het einde van hun gebruiksperiode worden ingezameld in ziekenhuizen en via de post. Deze ingezamelde componenten worden zorgvuldig verwerkt tot nieuwe materialen, die vervolgens opnieuw worden opgenomen in het productieproces.

Lumeco bestaat uit drie componenten die samen een coherent systeem vormen dat eenvoudig en intuïtief te gebruiken is. Allereerst is er de sensor zelf, die telkens voor een periode van tien dagen wordt gedragen voordat er een nieuwe geplaatst moet worden. Bovenop de sensor bevindt zich daarnaast nog een transmitter. Deze is verantwoordelijk voor het draadloos versturen van de bloedglucosemetingen naar de smartphone van de gebruiker. Ten slotte bevat Lumeco een herbruikbare applicator, die wordt gebruikt om de sensor en transmitter als geïntegreerd geheel op de huid aan te brengen. Op deze manier biedt Lumeco gebruikers een duurzaam alternatief voor bestaande continue glucosemonitoring sensoren, zonder in te moeten leveren op gebruiksvriendelijkheid.

Contact

Tobías van Oudheusden
tobiasvanoudheusden@gmail.com 

CL1R1SZ