Inpakt

Karen De Mayer

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Els Du Bois
Esther Noëth

Inpakt

 

Mijn project richt zich op de ontwikkeling van een herbruikbare transportverpakking voor sofa’s om de milieu-impact te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Door modulaire, wasbare hoezen en ergonomische handvaten te gebruiken, creëerde ik een duurzame oplossing geïnspireerd door de bouwsector. Deze innovatieve verpakking zorgt voor een betere bescherming tijdens transport en is eenvoudig opnieuw te gebruiken, wat zowel ecologische als economische voordelen biedt​.

Deze masterthesis, uitgevoerd aan de Universiteit Antwerpen binnen het kader van het tweede jaar aan de masteropleiding Productontwikkeling, richt zich op het onderwerp ‘herbruikbare transportverpakkingen voor sofa’s’. De thesis omvat een uitgebreide eerste fase, genaamd OPD (onderzoeks- en productdefinitie), waarin grondige analyses en onderzoek uitgevoerd worden om de haalbaarheid en de benodigde specificaties van herbruikbare verpakkingsoplossingen voor sofa’s te bepalen.

Het centrale doel was het creëren van een nieuwe, duurzame verpakking voor het transport van sofa’s. De nadruk lag hierbij op een herbruikbaar product dat zowel sneller als ergonomischer in gebruik is, waardoor het aantrekkelijk is om het herhaaldelijk te gebruiken. Het onderzoek leidde tot een innovatieve verpakking die voldeed aan alle gestelde criteria. Het ontwerp is geïnspireerd door de voordelen van de in de bouwsector veelgebruikte Big Bags, met snelle en gemakkelijke bruikbaarheid en een focus op ecologisch verantwoord design.

Door het combineren van wasbare, modulaire hoezen, onderplaten en ergonomische handvaten, is een innovatief en duurzaam ontwerp tot stand gekomen. Dit ontwerp bevordert een positieve milieu-impact en zorgt voor een efficiënter transport van goederen.

Contact

Karen De Mayer
karendemayer@gmail.com 

CL1R1SZ