Een oord voor meisjes die zijn gehoord

Jhelisa Wielkens

Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024

ontwerp

promotoren
Marleen Goethals
Thomas Vanoutrive
Sun Kishoen Misier
Amy Cotino
Jonathan Imang
Suraj Kishoen Misier

medestudent
Lars Vermeulen

Een oord voor meisjes die zijn gehoord

 

Ondanks veel onderzoek naar jongeren in de publieke ruimte, ontbreekt diepgaand inzicht in de ervaringen van tienermeisjes in het Globale Zuiden. Deze masterthesis zet de Latourwijk in Paramaribo, Suriname, centraal en onthult hoe publieke ruimtes kunnen worden getransformeerd tot veilige, uitnodigende plekken voor tienermeisjes. Met lokale kennis en praktische ontwerpspelregels biedt deze studie een krachtige blauwdruk voor verbetering en sociale verandering.

De Latourwijk in Paramaribo-Zuid, Suriname, kampt met verschillende uitdagingen zoals dagelijkse criminaliteit, hoge werkloosheid, hangjongeren en daklozenproblematiek, en een gebrek aan kwalitatieve publieke ruimte. De schaarse publieke ruimtes zijn vaak van slechte kwaliteit, waardoor tienermeisjes zich er onveilig voelen en deze plekken vermijden. Dit leidt tot een beperkte ontwikkeling van hun onafhankelijkheid, burgerschap, identiteitsvorming en sociale vaardigheden.

Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van de publieke ruimte in Latour, zodat tienermeisjes zich niet langer buitengesloten voelen en deze ruimtes veilig kunnen gebruiken voor wandelen, fietsen, ontmoeten en verblijven. Samen met lokale tienermeisjes wordt onderzocht waar de problemen liggen en wat nodig is om hun veiligheidsgevoel te vergroten. Deze bevindingen worden vertaald naar spelregels voor meisjesvriendelijke publieke ruimtes.

Daarnaast wordt gezocht naar nieuwe plekken voor openbare publieke ruimte, waarbij de boro pasi’s, informele paden die door buurtbewoners worden gebruikt, veel potentieel bieden. Op basis van de resultaten en spelregels wordt een blauwdruk voor kwalitatieve publieke ruimte in Latour opgesteld. Er worden ontwerpsuggesties gedaan voor drie boro pasi’s en een straat, waarbij rekening wordt gehouden met de beperkte middelen voor realisatie. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat de publieke ruimte in Latour veiliger en aantrekkelijker wordt voor tienermeisjes, zodat ze actief kunnen deelnemen aan het openbare leven in hun wijk.

Contact

Jhelisa Wielkens
jhelisaw@gmail.com 

CL1R1SZ