Sense-It: Sensorische wayfinding op muziekfestivals

Roos Commerman

Master Productontwikkeling
2023 — 2024

ontwerp

promotoren
Johan Neyrinck
Karel De Piere

Sense-It: Sensorische wayfinding op muziekfestivals

Een overlading aan prikkels en een gebrek aan overzicht op een festivalterrein laat bij veel festivalgangers een bittere nasmaak na. Overprikkeling met mentale of fysieke klachten zijn hiervan directe consequenties. Sense-It biedt een product service die informatie biedt over de sensorisch prikkelintensiteiten op het festivalterrein. Door middel van een innovatief sensorisch wayfindingsysteem op het festivalterrein, wordt er een broodnodige inclusieve en sensory-aware festivalomgeving gecreëerd voor de bezoekers. 

Sense-It biedt een product-service systeem bestaande uit twee onderdelen. Enerzijds een fysieke ‘Ranger’ die op het festivalterrein geplaatst wordt en de sensorische intensiteiten aan de omliggende podia weergeeft. Anderzijds een applicatie die deze info m.b.t. het volledige festivalterrein toont en daarbovenop voorspellingen doet.

De top van de paal zou het podium vermelden d.m.v. de iconen die al worden toegepast op festivals. Deze worden weergegeven via een geïntegreerd LED-scherm.

Het LED-scherm op de richtingaanwijzer geeft een vol- of leeggelopen vorm weer naargelang het geluidsniveau. Hoe gevulder de vorm, hoe luider de situatie aan het podium. De pijlvorm van de wijzer duidt de richting aan van het desbetreffende podium.

De totale wijzer verschuift verticaal over de paal om de capaciteit (drukteniveau) aan het podium te illustreren. Hoe hoger de positie van de wijzer, hoe hoger het bezettingsniveau of hoe drukker het aan het podium is.

De palen van de ‘Ranger’ geven zowel de druktezone weer aan de hand van een kleurencode (Rood-Volzet, Oranje-Zeer druk, Paars- Druk, Blauw-Rustig), als de sfeer en aanwezige lichtflitsen op het podium door middel van licht animaties.

De voorspellingen, weergegeven op de applicatie, lopen tot en met twee uur in de toekomst, om ruim voor en na een optreden te kunnen plannen. Dit wordt weergegeven op een grondplan van het festival. Ook bij de geplande line-up die verder dan twee uur in de toekomst ligt of op een andere dag van het festivalweekend gepland staat, is de verwachtte licht- geluid- en drukte-intensiteit op de app te vinden.

CL1R1SZ