Open Buren

Janne Sneyers

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren
Eva Storgaard
Margo Annemans
Marjan Michels

Open Buren

 

In dit project wordt de Heilig Sacramentskerk in Berchem omgevormd tot een levendig stedelijk plein voor de buurtbewoners.

OPEN BUREN is een nieuwe, bruisende ontmoetingsplek in de wijk Groenenhoek in Berchem. De Heilig Sacramentskerk wordt omgevormd tot een stedelijk en publiek interieur, waar buurtbewoners kunnen samenkomen, kinderen kunnen spelen en gemeenschapsactiviteiten kunnen plaatsvinden. OPEN BUREN is dus een plek waar de deuren voor iedereen openstaan. Hier kunnen mensen uit de directe omgeving in alle openheid met elkaar samenleven.

Het middenschip van de kerk transformeert van een afgesloten ruimte in een open stedelijk plein. Verder wordt een podium geïntegreerd in de viering, transepten en het priesterkoor, waardoor er voorstellingen en concerten kunnen plaatsvinden. De hal staat ook andere evenementen zoals markten toe. Bovendien worden in de aanbouw polyvalente ruimtes gecreëerd voor gemeenschapsgebruik.

Door de grote rondbogen in de gevels te openen, ontstaat er een nieuwe verbinding tussen de kerk en haar omgeving. Hierdoor vergroot de toegankelijkheid. De grote deuren in de rondbogen openen naar binnen, nodigen zo de buurtbewoners uit en doen de grens tussen interieur en exterieur vervagen. Deze overgang wordt verder versoepeld door de natuurstenen vloer van het plein die doorloopt in de kerk. Zowel de opengemaakte gevels als een aantal glazen overkappingen in het kerkdak laten natuurlijk licht binnenvallen. Een directe doorgang naar de tuin bevordert de circulatie.

Op deze manier nodigt OPEN BUREN de lokale bewoners uit om hier te vertoeven en gemeenschap te vormen.

Contact

Janne Sneyers
janne.sneyers@hotmail.com 

CL1R1SZ