Abdij van Roosenberg: Een beschermd monument als ruimte voor bezinning en (re)integratie

Violetje Heirstrate

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Sara Eloy
Iris Van der Schueren

Abdij van Roosenberg: Een beschermd monument als ruimte voor bezinning en (re)integratie

 

Om de leegstand van de Abdij van Roosenberg tegen te gaan, opent het haar deuren voor een restaurant, in samenwerking met (anderstalige) nieuwkomers, en een (stilte)retraite. Hierbij wordt de focus gelegd op sociale cohesie, (re)integratie en bezinning. Aan de hand van kleine, atmosferische ingrepen worden de eigenheid en contemplatieve atmosfeer behouden. Zo kan de ziel van de abdij blijven voortbestaan.

In 2016 verlieten de Mariazusters van Franciscus na 41 jaar de Abdij van Roosenberg in Waasmunster. Deze abdij, gebouwd in 1975, staat sindsdien leeg, waardoor dit beschermde meesterwerk van Dom Hans van der Laan wordt blootgesteld aan verwaarlozing. De abdij is een historische en culturele schat met unieke architectuur en spirituele betekenis. Het is daarom van groot belang dat de waarde ervan wordt veiliggesteld voor toekomstige generaties.

De rijke geschiedenis van de abdij biedt verschillende mogelijkheden aan voor een herbestemming. De gastvrijheid van de vroegere zusters en de contemplatieve atmosfeer van de abdij bieden een goede basis voor een (stilte)retraite, waar mensen kunnen verblijven om te bezinnen, tot rust te komen, kunst te maken of om samen (of alleen) te mediteren. Deze gastvrijheid wordt gekoppeld aan een restaurant dat samenwerkt met mensen die nood hebben aan (re)integratie, zoals anderstalige nieuwkomers en ex-gedetineerden.

Doordat de abdij een beschermd monument is, is een herbestemming niet vanzelfsprekend. Daardoor is het belangrijk dat men de bestaande elementen behoudt en respecteert, zoals muren, materialen en meubels.

De aanpassingen bestaan uit kleine, atmosferische ingrepen die de ziel van de abdij reflecteren. Hierbij zijn de originele meubels en materialen een maatstaf om de functies een gepaste huisvesting te geven. Door de muren en ramen als leidraad te gebruiken, wordt het architectonisch getal toegepast op de nieuwe toevoegingen om de harmonie te bewaren.

 

Contact

Violetje Heirstrate
violetjeheirstrate@hotmail.com 

Meer info

https://www.instagram.com/violet.heirstrate

CL1R1SZ