Cohousing in Antwerpse Kastelen
Liesse Pintjens
Master Interieurarchitectuur
2022— 2023
studio
thesis
promotoren
Els De Vos
Sam Vanhee
Louis Debersaques
Cohousing in Antwerpse Kastelen
Een onderzoek naar het cohousing in kastelen rondom Antwerpen. Wat zijn de voor-& nadelen? Welke ingrijpende veranderingen werden doorgevoerd om het kasteel om te bouwen tot cohousingproject? En vooral: hoe is de combinatie van interieur en erfgoed binnen deze setting?
Deze thesis onderzoekt hoe kastelen zijn herbestemd tot cohousingproject. Hoe heeft men dit gedaan? In welke mate is er met het verleden van het kasteel rekening gehouden? Welke ingrijpende veranderingen in plan/structuur/interieur/circulatie.. hebben er plaatsgevonden, en waarom?
Deze vragen worden onderzocht aan de hand van vijf Antwerpse kastelen, nl. Boterberg in Kalmthout, Drie Torekens in Deurne, Boekenberg in Antwerpen, Cantecroy in Mortsel en Meerlenhof in Hoboken. De kastelen zijn uitgekozen op basis van hun functie als cohousing maar ook op basis van hun diversiteit. Ze zijn gevarieerd omwille van hun schaal, doelpubliek, bouwjaar en ligging.
Doorheen het onderzoek blijkt er een grote variatie te zijn in de manier waarop kastelen worden herbestemd tot cohousingproject. Opmerkelijk is dat bij sommige kastelen weinig of niets gewijzigd is op vlak van indeling en materialisatie. Bij andere kastelen is er dan weer alles veranderd in vergelijking met het oorspronkelijke kasteel. Deze thesis legt de uiteenlopende woon- en ontwerppraktijken bloot in herbestemde kastelen. Het onderzoek toont aan dat er een grote discrepantie is tussen het conserveren en het adapteren – en dat er toekomstgericht een balans moet worden gevonden tussen beide.