IDO

Rose-Farah Blomme

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
 Lukas Van Campenhout
Lola Bladt

IDO

 

17%-20% van schoolgaande kinderen lijdt aan urine-incontinentie, waarbij zij onvrijwillig nat worden. De huidige producten voor urotherapie zijn vaak paper-based en beschikken over verouderde technologie. IDO bestaat uit een combinatie van fysieke en digitale tools die kinderen begeleiden in het proces om weer droog te zijn. Er wordt een focus gelegd op zowel het drink- als op het plasgedrag en dit te plaatsen in een speelse en persoonlijke begeleiding. 

IDO bestaat uit twee fysieke producten en 2 platforms. Deze unieke productcombinatie vormt een ecosysteem waarbij de producten op elkaar inspelen en er een focus wordt gelegd op het drink- en plasgedrag.

IDO bestaat uit een drinkfles en een plaswearable die simultaan in werking zijn. Waarbij de drinkfles staat voor de vloeistof die in het lichaam komt en de plaswearable als symbool voor blaas. De drinkfles moedigt het kind aan om meer te drinken en een goede verandering te weeg te brengen in het drinkgedrag. Het water dat door het kind geconsumeerd wordt komt zichtbaar terecht in de plaswearable die zich continue vult met water, tot dat die vol is. Het kind krijgt als het ware een visuele feedback over wat er in zijn lichaam gebeurd. De plaswearable stimuleert om zich een gezond plasgedrag eigen te maken en meer te luisteren naar de signalen van het lichaam. De geregistreerde gegevens worden samengebracht in de app. Via deze app blijft de patiënt op de hoogte hoe het met hem en zijn IDO staat. Zowel nuttige informatie als toffe ontspanningsmogelijkheden zijn hierop terug te vinden

Het ecosysteem heeft verschillende doelen. Enerzijds moet het de patiënt helpen bij het proces dat leidt tot het oplossen van zijn/haar plasprobleem. Tegelijkertijd wordt ook focus gelegd op de uitleg en het inzicht die het kind moet krijgen over zijn of haar plasprobleem en de gevolgen hiervan. Anderzijds helpt het de zorgverlener om de werkdruk en de handelingen die gesteld moeten worden te verminderen. 

 

CL1R1SZ