Incloosif: een toegankelijk en inclusief toiletpaviljoen
Thomas Baecke
Master Productontwikkeling
2022 — 2023
ontwerp
promotoren
Linda Scheelen
Incloosif: een toegankelijk en inclusief toiletpaviljoen
Incloosif is een toiletpaviljoen dat is ontworpen om toegankelijk en inclusief te zijn door middel van configureerbare cubicles. Deze cubicles zijn genderneutrale ruimtes met een unieke combinatie van functies. Voorafgaand aan de plaatsing van het toiletpaviljoen worden analyses uitgevoerd om de gebruikers en hun behoeften op elke specifieke locatie te identificeren. Deze analyses beginnen met de centrale vraag: Wie zijn de gebruikers en wat zijn hun noden?
De huidige beschikbare openbare toiletten voldoen niet aan de noden van de verschillende gebruikers. Door te luisteren naar de noden van de exacte context kan er doelgericht ontworpen worden naar de gebruikers toe. Door middel van analyses kunnen gerichte en goed onderbouwde keuzes worden gemaakt over welke benodigdheden aanwezig moeten zijn, specifiek afgestemd op de omgeving. Deze benodigdheden worden gegroepeerd in modules, die vervolgens worden samengevoegd in de cubicles van het toiletpaviljoen.
Het gebruik van configureerbare cubicles maakt het mogelijk om te voorzien in de behoeften van alle gebruikers zonder dat de faciliteiten te uitgebreid zijn of onderbenut worden. De configureerbare structuur van de cubicle wordt gerealiseerd door middel van een dubbelwandig systeem. Dit systeem biedt de mogelijkheid om de leidingen discreet te verbergen achter prefab panelen die naadloos aan elkaar kunnen worden bevestigd. Door dit systeem kunnen de cubicles met minimale aanpassingen een hoge mate van configureerbaarheid bieden.
Om tegemoet te komen aan de beperkte openbare ruimte in stedelijke gebieden, is het paviljoen opgedeeld in twee varianten: een grote variant, die tot vijf cubicles kan bevatten, en een kleine variant, die altijd twee cubicles omvat. Door het minimum van twee cubicles, kan worden gegarandeerd dat elke module ten minste eenmaal aanwezig is op elke locatie. Bovendien hebben de paviljoenen een open structuur, die zowel sociale controle als een connectie met de natuur mogelijk maakt. Door deze eigenschappen draagt het paviljoen bij aan de verbetering van de openbare ruimte.
Contact
Thomas Baecke
baecke.thomas@gmail.com