Sociaal huisvestingsproject Arenawijk
Fenne-Chien Balman
Master Interieurarchitectuur
2021— 2022
studio
Re-use Modern Interiors
promotoren
Paul Wauters
Iris Van der Schueren
Sociaal huisvestingsproject Arenawijk
De Arenawijk is een modernistisch en sociaal huisvestingsproject dat ontworpen werd door de architect Renaat Braem rond de jaren 1960. Het zijn middelgrote woningblokken die zich bevinden rondom de historische site van het Fort van Deurne. De grote Zuidrand, een deel van de site, is toe aan renovatie en zal herbestemd moeten worden naar (terug) bewoonbare sociale woningen in een gebouw waar ruimte is voor interactie.
In dit herbestemmingsproject heb ik de focus gelegd op het ontwerpen van sociale woningen met aandacht voor de (oorspronkelijke) architectuur, interactie en diversiteit. Ik heb me daarbij toegelegd op de diverse woonnormen en woonbehoeftes die zich voordoen vandaag.
De Arenawijk beschikt over twee bestaande types: een duplex met drie slaapkamers en een ‘studio’, een éénslaapkamerappartement. Deze types voldoen niet aan de huidige normen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en zouden herzien moeten worden. Aan de hand van een ontwerpend onderzoek heb ik de bestaande types aangepast en heb ik een extra type ontworpen dat zou kunnen toebehoren aan een iets groter gezin. In de bestaande types was er namelijk niet veel ruimte voor diverse of grote gezinsvormen.
Ik ontwierp drie types waarvan de inrichting gebaseerd is op de oorspronkelijke. Ze zullen naast elkaar geschikt worden om op die manier de bestaande structuur van het gebouw te kunnen respecteren. Daarnaast heb ik van de gesloten plint, waar zich momenteel garages bevinden, een open en levendige plint gemaakt met collectieve voorzieningen waaronder een co-working space, koffiebar, wassalon, fietsenstalling etc. Ook voegde ik een lift toe in het gebouw om de woningen iets toegankelijker te maken.
De grote Zuidrand beschikt nu over de capaciteit om diverse gezinsvormen te huisvesten in een gebouw waar rekening gehouden wordt met interactie. Zonder aanzienlijk veel aan de erfgoedwaarde aan te passen blijft het gebouw haar intrinsieke kwaliteiten behouden door de architectuur van Renaat Braem zo veel mogelijk in stand te houden.